Skriv början av artikeln om phragmipedium besseae

Nyckelord: phragmipedium besseae

Inlägg med phragmipedium besseae som nyckelord.

19/7 -11

Phragmipedium besseae

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

9/12 -10

Phragmipedium besseae

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden
Den ursprungliga stängeln är ca 50 cm lång och nu inne på sin tredje blomma med en fjärde knopp på väg. Men nu kommer även denna knoppen längst ner i blomskidan... är lite nyfiken... är det vanligt att Phragmipedium besseae sätter två stänglar från samma bulb eller var försiggår här?

Nyckelord: Phragmipedium besseae

20/9 -10

Jodå,påvälmående plantor så kan stängeln förgrena sig! Har du någon närbild på blomman?

20/9 -10

Ah, tack Thomas. Kul att höra. Här har du en blombild.

20/9 -10

Bra färg men formen är lite deformerad. Är det första blomningen?

20/9 -10

Ja, det är första blomningen och alla blommor hittills har sett lika dana ut... lite ihop tryckt sko. Kanske blommorna på den nya förgreningen rätar ut sig lite mer, annars får vi väl se hur de ser ut nästa år.

Ge ditt svar
Kurerad Phragmipedium besseae. Från ängsvädd. Fri bild.

 

Nyckelord: kanel, Phragmipedium besseae

Prata om bilden
Phragmipedium besseae. Från valkyrie66.
Nu blommar min fina Phragmipedium besseae, en ganska liten varmväxande litofyt/terrest art från Colombia, Ecuador och Peru där den växer i våta bergsskogar på 1000 till 1500 meters höjd. Jag köpte den från Orchidéhuset i höstas. Jag odlar min ganska ljust, nästa Cattleya ljus i fönstret under tilläggsbelysning, intermedära temperaturer. Jag satta nog bak den lite i utvecklingen då jag planterade om den till semi-hydrokultur i vulkansten när jag fick hem den. Men nu kommer den med 3 nya skott samtidigt som den blommar, så jag är nöjd med mitt val. Den första blomman föll av innan nummer 2 öppnades helt, så det får bli en solitär blomma på bilden med knopp nummer 3 på gång i bakgrunden. En blomstängel kan ge upp till 6 blommor.

Nyckelord: Phragmipedium besseae

28/8 -10

Men åååååh vad vackra Stort grattis till dig som är en så duktig odlare

28/8 -10

Väldigt stilig Underbar färg på blomman och utsikten var ju inte så tråkig den heller

28/8 -10

Bessssssseealissimoooooo!!! Härligt Karma! Jag har också en planta från orkidéhuset med en mogen rosett. Hoppas den också får för sig att blomma. Hur tätt kommer de nya skotten? På min kommer skotten ganska tätt, blev till slut inte mer än 3-4 cm mellan rosetterna. Har läst något att "riktiga" besseae, iaf. när plantan är fullvuxen, skickar ut rejäla "revor", dvs. långa avstånd mellan skotten. Har man tätt mellan skotten så finns det tydligen en liten risk att det är en hybrid mellan P. besseae och P. dalessandroi. Phrag. dalessandroi ansågs inte som en art i början, utan antogs vara en variant av besseae. Det gjorde att båda arterna korsades vilt i början, och när dalessandroi sen rankades som egen art så hade man inte koll på alla korsningar som gjorts.

28/8 -10

En intressant historia Mervic, och en läcker blommning Karma

28/8 -10

Tack så mycket! Mmmm utsikten är från altanen vid sommarstugan. Ljuvlig den med... Matthias, intressant info... tack för den, verkar vara en ganska velig historia kring hela besseae "upptäckten".... här är en bild på de nya skotten.

Jag har också ett nytt skott på min , det sitter inte alls långt från moderplantan, Mycket kraftigare dock. Och som jag nämnt tidigare så står min planta väldigt ljust, jag tycker bladet är nästan lite melerat. Men den borde kunna komma med blomma snart nog!

Ge din åsikt
Phragmipedium besseae. Från valkyrie66.

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

Har mina Phragmipedium besseae någon sjukdom? Bladen ser inte så fräscha ut på vissa ställen. Tacksam för "diagnos".

Nyckelord: Phragmipedium besseae, sjuka, sjukdom

Mina phragg besseae såg ungefär liknande ut ifjol när jag köpte dem, jag upplever inte att det är något mina plantor tagit skada av även om em kan se lite slitna ut. Om du ipplever att det bruna i bladspetsen sprider sig så kan det vara klokt att klippa av bladet med steril sax och "kanela" snittytan. Men fläckarna hade inte jag oroat mig för iaf.

27/8 -10

1000 tack för svar Drar en lättnadens suck Då håller jag koll på bladspetsen.

27/8 -10

Har du haft de ute i ur och skur? Hur göder du dem?

27/8 -10

De har varit ute på sensommaren, när jag fick reda på att de trivs ute, minns ej när det var. Tog in dem för kanske en vecka sedan. De har stått under tak på en förstukvist.

Mycket sparsam gödning, troligtvis fööör sparsam med Änglamarks ekologiska gödning.

27/8 -10

OK, låter bra att du är sparsam med gödningen. Sådana bladspetsar som på bilden kan annars vara ett tecken på för mycket gödning. Spolar du ur krukorna ibland för att ta bort ansamlande näringsämnen? De koncentreras annars i krukan allt eftersom vattnet dunstar. Fyller du bara på vatten så blir det till slut för starkt.

Sen tycker jag dina väldigt långsmala blad tyder på för dåligt ljus. Bladen på min egen besseae blev så förra året vilket var första året jag prövade att odla arten. Denna sommaren har den fått stå ljusare (snudd på för ljust faktiskt), och bladen är mycket kraftigare och kortare.

en av mina plantor den som trivs bäst har börjat fått fläckiga blad, jag tror det är ljuset som gjort att dem ser ut så, jag kan likna bladen vid många paphiopedilum arters blad. ungefär, fast VÄLDIGT blekt, vad tror du om deT?

27/8 -10

1000 tack för ditt svar Merwic Aha, då har det troligtvis ansamlats för mycket gödning i krukorna, jag har aldrig spolat igenom dem. Ska göra det

När man ger dem gödning, ska man då sänka ned krukan i vatten med gödning? Nu ska jag inte göda dessa under vilan antar jag?

De har stått i söderfönster med en taklampa en bit ifrån. Meeen å andra sidan så är det en hel del höga träd i söder som skymmer särskilt när solen står lågt. Det låter som att jag får skaffa extrabelysning.

28/8 -10

Mossan du använder ser inte ut att vara av bästa sort. Den kan i nödfall funka att blanda med bark o dyl men är inte så bra som ensamt material. Man bör istället försöka hitta mer grovvuxen och buskig mossa som håller både luft och vatten bättre och som inte plattar till sig i krukan.

28/8 -10

OK, jag får fixa det på något sätt. Tack för info!

Kan det vara så att lavan ger näring och har bidragit till att mina besseae har fått för mycket gödning?

28/8 -10

Hur du göder spelar nog ingen större roll när det gäller besseae. Du kan vattna ovanifrån också, akta bara så du inte får vatten stående i bladvecket. Det som är viktigt är att du låter hela krukan stå och dra i rent vatten någon gång i månaden så att all ansamlad näring löses ut och kan sköljas ur krukan. Phraggar vill sen ha fint, rent vatten så helst regn-, osmos-, eller destillerat vatten.

Ett söderfönster är normalt för ljust, men det kan kanske fungera om det är skuggat av träden. Undvik direkt solljus, speciellt middagssol. Var farstukvisten lika ljus?

28/8 -10

OK, tack för tipsen Inte lätt det här att hitta en bra placering, jag får gnugga geniknölarna

Regnvatten får de, utom under den första tiden jag hade dem.

Under vinterhalvåret spelar det väl ingen roll om bladen träffas av direkt solljus, solen är ju så svag då?

Farstukvisten var i norr/väster-läge. Inte så väldigt ljust..

19/9 -10

Nu har jag gjort en akut livräddande insats och planterat om den besseae som stod i röd lava i den mossa jag plockat. Hade inget annat substrat. Väntar på sphagnum från orchidéhuset.

Den stod tidigare i röd lava, (under ett år stod den i sphagnum men jag planterade om den i röd lava). Det kom massor med rött "färgämne" från lavan - kanske var det inte lämpligt för orkidén? Nu står den iaf i mossa med fotvatten. Mossa vet jag fungerar. Hoppas verkligen att den överlever!

19/9 -10

Vilken sorts substrat du använder spelar inte lika stor roll som hur du vattnar... anpassa vattningen efter vad du odlar i helt enkelt... hur som helst... Klipp av de där bruna bladen ca 1 cm in i friskt grönt kött, pudra sedan rikligt med kanel på snittytan och var försiktig så att det inte blir blött när du vattnar. Sprids det hela vägen till växtens tillväxtcentrum finns risken att det kan det ta kol på hela plantan. Lycka till!!

19/9 -10

Tack Valkyrie! Men jag har fått rådet här på op att alltid ha beeseae i 2-3 cm fotvatten. Jag vattnar dem aldrig utan de står alltid i sitt fotvatten som jag låter nästan ta helt slut innan jag fyller på med nytt regnvatten upp till 2-3 cm. Är detta alltså fel?

19/9 -10

Mja, inte fel.... jag odlar alla mina Phraggar semihydro (fotvatten). Jag vet dock inte hur vitmossa funkar med fotvatten då det suger upp en otrolig mängd vatten. Då är det viktigt att det inte är för hårt packad mossa så du har bra luft cirkulation kring rötterna. Du säger att du aldrig vattnar, men det är viktigt att skölja igenom krukorna regelbundet så att lagrade salter och mineraler från både vatten eller i ditt fall näring (eftersom du använder regnvatten) som annars kan skada rötterna spolas ut. Själv tycker jag att vitmossa skulle vara svårt i semihydro kultur, men andra tycker det är det är toppen. De kan säkert hjälpa dig bättre.

19/9 -10

Finns ingen anledning för mig att säga hur du skall rädda, allt är redan sakt utan vill bara visa mitt deltagande i din sorg och oro. Just P. besseae är en jag suktar efter SKALL HA , någon som vill sälja ?

19/9 -10

Tack för era svar! Hur ofta bör man skölja igenom krukorna, kanske har jag gjort det för sällan. Den här besseaen blev så dålig sedan jag planterat om den i den röda lavan så jag tror att lavan kanske avgav en massa kraftiga näringsämnen? Jag vågar iaf inte ha kvar den i den röda lavan längre.

Hmm inte lätt det här. Kanske bark passar mig bäst. Ska iaf tills vidare se till att mossan är löst packad och skära av o pudra med kanel som valkyrie föreslog!

19/9 -10

Spolade du igenom den röda lavastenen ordentligt innan du planterade din planta?
Den är full med finmalt rött pulver som måste spolas bort sen använder man de renspolade småstenarna som blir kvar.

19/9 -10

Jag spolade igenom den, men inte ordentligt. 1000 tack för svaret!

19/9 -10

Har ingen Phrag bessea, men en Sedenii och den är väl ung. samma odling som gäller. Jag har min i vanlig barkkompost stående i fotvatten. Vattnar den även uppifrån ca en gång/vecka. Den har blommat i 5-6 månader på två stänglar nu är den sista blomman utslagen. Hade många år sen en planta i semihydro men den klarade sig inte.

19/9 -10

Tack för info Stella. Vad är det för skillnad mellan semihydro och fotvatten?

19/9 -10

Vet inte om det är någon skillnad egentligen, men det var många år sen på orkidesällskapets sidor några höll på med semihydro och då hade dom lecakulor i krukorna som stod i ytterkruka med vatten i. Så egentligen är det väl samma sak, odlingsmaterialet är olika.

19/9 -10

Nu har jag gjort en livräddning på min ena besseae enligt Valkyriers tips. Har glesat ut mossan också och petat undan från tillväxtcentrum. Alla tre bladen fick jag skära av. Det verkar dock vara något som skulle kunna vara början på ett blad som är på väg ut - eller så är det en rot
Nu hoppas jag verkligen att den ska överleva!
Tack alla för era råd!
Uppdatering: Lägger in en bild när jag laddat kamerabatteriet.

19/9 -10

Kurerad Phragmipedium besseae. Från ängsvädd. Fri bild.

Så här ser plantan ut nu. Har fått fukt i kameran, därför är det svarta fält.

26/9 -10

Jag tycker jag ser ett ljus i mörkret

26/9 -10

Låter härligt vi håller tummar för dig och hoppas det inte är ett tåg som kommer rakt mot dig

11/10 -10

Uppdatering - så här ser min ena besseae ut nu. Det finns lite hopp iaf, eller vad säger ni?

11/10 -10

Det tar sig

11/10 -10

Nya blad och skott är alltid ett gott tecken, och visst blir man glad
när sådant häner.

12/10 -10

Visst finns det hopp!! Vad roligt att den sätter nya blad!! Men det är viktigt att du tar bort det bruna bladet då rötan lätt sprider sig till de friska bladen annars. Bäst är att hålla stadigt kring basen på plantan och dra försiktigt det bruna bladet utåt aningen uppåt så brukar det lossna ganska lätt så att hela bladet följer med (de som har blivit bruna ända in). Jag brukar sedan spreja med svag klorinlösning (1 tsk klorin till 1 L vatten) och eventuellt även pudra med lite kanel. Klipp även den bruna spetsen av det halvgröna bladet ca 1 cm in i det gröna och pudra snittytan med kanel.

12/10 -10

HCA skrev om den grimme älling, jag är säker på att du inte bara räddar utan gör den till champs

12/10 -10

1000 tack för din hjälp Karma Jag har gjort som du skrev nu. Hoppas, hoppas den överlever!

Ha ha oled - hoppas du har rätt

Ge ditt svar

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

 

Nyckelord: Phragmipedium besseae

Prata om bilden

Jag bor vid kusten i Sthlms-trakten. Har mina Phragmipedium besseae ute men tycker det börjar kännas lite kyligare nu.

När bör jag ta in dem? Hur låg temperatur är lämpligt för dem?

Nyckelord: Phragmipedium besseae, ute

enligt IOSPE så är bessae varmväxande. Dvs jag hade inte låtit den vara ute om graderna blir kllare än 10-15 grader. Vet inte om någon annan tycker annat.

21/8 -10

Tackar

Jag kollade på orchidehusets hemsida o hittade denna info om besseae:

Trivs i en temperatur av 15-25 grader. Lägst temperatur vintertid ca 12 grader
http://www.orchidehuset.se/joomla/index....

Det börjar snart bli dags ta in den m a o. Får hålla koll på nattemperaturen, har ingen aning om vad det är nu.

Ge ditt svar

Hej, det var länge se´n jag var inne här.

Tycker det ser ut som att det är dags för omplantering av mina P. besseae som jag fick hem den 27 oktober förra året. De är ganska små.

Vilket substrat ska jag använda?

Hur ska jag göra med rötterna?

Hur´djupt ska jag sätta dem?

Mycket tacksam för svar.

Nyckelord: substrat, omplantering, Phragmipedium besseae

25/7 -10

Den Phrag. jag har skall alltid ha vatten i den skål krukan står i. Vanlig kompost bryts ned ganska fort om den alltid är blöt. Därför använder jag Greenmix

25/7 -10

Alla mina Phraggar står i vulkansten semi-hydro. Trivs jättebra i detta. Men som oled säger - jämn fuktighet ALDRIG torr är vad som gäller, då gäller det att välja ett substrat som tål det. Min. P. besseae är i knopp nu.... bild på blommor kommer om en vecka eller två.

26/7 -10

Tack för era svar Ska kolla upp greenmix. Lavasten semi-hydro antar jag menas lavasten i kruka som står några cm i vatten?

Jag har röd lavasten hemma med kornstorlek några mm till några cm, lavakross heter det. Är det något jag kan använda mig av?

Valkyrie - vad kul, ska bli jättekul se bilder

26/7 -10

Hmmm.... din lavakross låter ganska stor, "några mm till några cm".... vet inte om det är så bra, tror kanske att det inte blir tillräckligt blött då, för mycket luft cirkulation. Magicboy (vår Phragg expert) sa i någon tråd att ju kortare petaler på Phraggen ju mer vatten, och besseae har ju inga långa petaler alls.... Min vulkansten köpte jag på Plantagen, och det är ganska små bitar ca en halv cm kanske. Jag silar det för att få bort böset som kan täppa till syret till rötterna. Sedan odlar jag i vanlig platkruka på ett djupt fat med vatten, ca 2 cm djupt som jag inte låter torka upp helt. Greenmix har jag aldrig provat att odla något i själv. Lycka till!!

26/7 -10

Jag tror jag måste läsa på lite - petaler? Jag kollar upp vad det är

Då gör jag så att jag plockar bort dom bitar som är över en halv cm stora.

Jag odlar dem precis som du gör - fick tips här förut när jag skaffat dem

Jag antar att jag tar bort dåliga rötter o tar bort allt gammalt substrat runt rötterna när jag planterar om? Jag vet inte vilket substrat plantorna står i nu, men på toppen verkar det iaf vara mossa.

Hur djupt ska plantan stå?

27/7 -10

Nu har jag omplanterat mina besseae i röd lava. De största bitarna i blandningen var bara 2 cm, dom plockade jag bort.

De var planterade i mossa. Jag trodde mossan skulle lukta unket men den luktade fräscht, eller iaf inte ofräscht, den verkar vara ett jättebra substrat tycker jag

Jag har även ställt ut mina besseae eftersom jag läste det på orchidéhusets hemsida De står på min farstutrapp, ska skydda dem med något mot rådjuren.

Nu hoppas jag det går bra för mina skyddslingar Tack för er hjälp

27/7 -10

Var bara försiktig med solen i början, man får vänja inne-orkidéer lite successivt till riktig sol annars är det lätt att man bränner dem.

28/7 -10

Tack för tipset Valkyrie

Jag ska gå ut o kika på dem hur de ser ut nu efter natten. Får kanske beställa levande sphagnum för säkerhets skull. Det står att man kan lägga mossan i frysen om man inte vill använda allt på en gång.

31/7 -10

Jag har pratat med Peter på orchidéhuset och det visade sig att jag satt dem i för stora krukor - har nu planterat om dem i 9 cm krukor - samma som de stod i tidigare. Jag hoppas det blir bra.

Jag funderar på att köpa levande sphagnum men det är ganska mycket - det räcker till 2-4 krukor, jag behöver bara till en 9 cm kruka - ska ev. testa o se vilket substrat som funkar bäst för mig.

Är det någon som är intresserad av att få resten av mossan för jag har inte plats i frysen?

1/8 -10

Jag har ingen erfarenhet av att odla Phrag i levande spagnum, men alltid blöt, är det då inte riska att spagnumen kolappsar rätt snabbt? eller därför du vill använda levande ?

1/8 -10

Jag hade tydligen mina planterade i levande sphagnum upptäckte jag när jag planterade om dem. De var planterade så av orchidéhuset. Jag fick hem plantorna i slutaet av oktober 2009 och när jag nu planterade om dem så verkade fortfarande mossan att leva, dock såg den nog inte lika fräsch ut som vid ankomsten, men den luktade iaf inte ofräscht. Jag blev faktiskt förvånad över att den var så fräsch

Peter föreslog att jag skulle ha en planta i lava och en i levande sphagnum och sedan se vilket som passade mig bäst.

Tillägg: Jag undrar var sphagnumen kommer ifrån? Är lite orolig att myrar skövlas på den.

Ge ditt svar